American Gothic: A Hudson Valley Dwelling Reborn

Materia Designs Remodel Ulster County Poul Ober Photography Remodelista .jpg
Materia Designs Remodel Ulster County Poul Ober Photography Remodelista .jpg

The Situation: Designers Megan Sommerville and Matt Ensner resolve to go away Brooklyn to flee rising rents and resettle within the Hudson Valley to launch their furnishings and lighting firm Materia Designs.

The Resolution: After greater than 40 properties, they purchase a dilapidated 1940s Cape Cod–type bungalow in Ulster County with good bones and 13 acres of land (bluestone cliffs, a waterfall, and a crumbling outbuilding included). They sink their financial savings into the home, so the one approach ahead is to renovate it themselves. Meaning taking the home all the way down to the studs and rebuilding it (sure, all electrical and plumbing, in addition to partitions, home windows, and a again porch).

The Consequence: After just a few rounds of “drywall events” with associates from Brooklyn and three years of ongoing intensive work, they obtain a homestead that displays their dedication to time-tested design.

The Couple’s High Three Ideas: 1.) When you plan to reside onsite in the course of the renovation, deal with ending an area that’s clear and separate, so you possibly can preserve your sanity. 2.) Unfold out the massive purchases–doing this allowed us to purchase issues which can be made to final. 3.) Have an in depth plan. Realizing what you need to do and the way you’re going to do it is rather useful in avoiding pricey and time-consuming errors.

Be part of us for a tour. Images by Poul Ober (except in any other case famous).

Above: The couple moved into the 1,900-square-foot home instantly after buying it. “We renovated the upstairs master bedroom in order that we might have someplace to reside whereas we continued the downstairs renovation, as time and funds would enable,” Megan says.

Above: The entrance door leads straight into the principle dwelling house, which is warmed by an Oslo Woodstove from Norwegian firm Jí¸tul; it was one of many first issues Matt and Megan put in. “We paid shut consideration to being ‘inexperienced’ wherever potential and have reaped the advantages: Since putting in our Jí¸tul range six years in the past, we’ve used solely a single tank of heating oil to warmth the home,” Megan says. The couple eliminated layers of varnish from the unique Douglas fir flooring and handled them with their very own customized gray-washed Driftwood End.

The room is furnished with their Materia Designs Ulmus Espresso Desk and Cubo Couch of black walnut, linen, and calfskin. Classic black walnut chairs are reupholstered in black cotton velvet and linen. The couple used painted plumbing pipes all through as curtain rods for easy linen sheers.

Above: All through the home, the designers combine their very own designs and prototypes with antiques and equipment they’ve collected through the years. A lamp from Ikea hovers over a Barcode Cushion printed on Belgian linen from the couple’s new textile assortment. The portray got here from a neighborhood flea market, and so they found the horns throughout a stroll on their property. Photograph by Materia Designs.

Above: The eating space, which is close to the kitchen on the reverse finish of the dwelling house, features a metal Parsons desk that the couple discovered on the road in Brooklyn. It’s paired with 1940s black and brass eating chairs reupholstered in burlap and a Tibula Stool from Materia Designs. The oil portrait, painted in 1947, is of Megan’s nice aunt, and the 2 small intaglio etchings are by Joe Owczarek, an architect and artist whom the couple characterize of their Hudson Valley showroom. Photograph by Materia Designs.

Above: The U-shaped kitchen occupies half the again wall of the home and is open to the principle dwelling house. “We didn’t need it to look too ‘kitchen-y,’ ” Megan says. “We used darker supplies to offer distinction with the sunshine partitions and selected finishes that we’d use in our furnishings, akin to walnut and leather-based.” The butcher block counter tops had been customized constructed from a black walnut tree that got here from a neighbor’s property. “They’re completed with a pure oil and are tremendous forgiving; we simply have them wet-sanded infrequently.” Classic glass manufacturing unit pendant fixtures hold over-the-counter; two Reed Lamps from Rejuvenation present activity lighting for the prep space by the range; and the Cape Pendant above the sink is by Materia Designs.

Above: Forgoing higher cupboards was simple with the U-shaped kitchen configuration, which gives ample storage. The double-sided sink was found within the basement of an previous farmhouse close by and the economic faucet got here from Fisher, a restaurant provide firm that makes its fixtures within the US utilizing accountable manufacturing practices.

The couple determined to show the Douglas fir rafters and ceiling joists within the kitchen and plan to finally carry that by to the lounge too. “As a substitute of leaving the unique ceiling joists uncooked, we opted to color them in a number of coats of Tremendous White by Benjamin Moore, which made our eight-foot-high ceilings really feel a lot greater and brighter,” Megan says.

Above: The designers made the kitchen cupboards from a number of cheap architectural salvage items, which they disassembled after which reconfigured and refinished. They created the hardware from metal plumbing components and calfskin from Pergamena, a family-owned native tannery. Photograph by Materia Designs.

Above: Megan and Matt constructed a small bar right into a cedar-shingled wall exterior the kitchen. The bar’s uncovered brick is chimney going through.

Above: Off the kitchen is a sitting room with a daybed that the couple constructed for sleeping and watching TV. The flat recordsdata beneath are used for storing drawings and paperwork. Matt’s nice grandmother handed down the vintage gilt mirror to the couple as a marriage current. The beveled weathered cedar shingle siding that strains the corridor is repurposed from an outbuilding on the premises. Photograph by Materia Designs.

Above: Within the sitting room, a roll-up classic faculty map hides the TV. The steps result in a second-floor master suite suite, and the ladder gives entry to a sleeping loft used for overflow friends.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*